.

In Nederland uit en alle stad- en regiosites stoppen per 1 januari 2018.

Lang, lang geleden begon het allemaal met de website inutrechtuit.nl. Met top 3 posities op zoektermen als 'restaurant Utrecht' en 'uitgaan Utrecht' was er aan bezoekers geen gebrek. Ondertussen is de techniek van de websites sterk verouderd en we hebben besloten hier geen verdere investeringen in te doen. Tegenwoordig zijn er vele uitgaan-, restaurant- en dingen-doen-websites en is deze website in onze ogen overbodig geworden.

Bedankt voor het aanmelden van alle leuke tips en het bezoeken van de websites!

Het team van In Nederland uit

- De Raadskelder -

Markt 1a , Den Bosch
Biologisch, Hollands, Koken aan tafel
De Raadskelder. Bij restaurant de Raadskelder in Den Bosch, kunt u kennismaken met de vele pure streekproducten die Brabant rijk is en de prachtige gerechten die hieruit voortkomen. De toppers van toen, maar dan in een moderne presentatie.

Bij de gerechten van de Raadskelder worden de streekgerechten op ambachtelijke wijze bereidt door Chef-kok Hein Vissers.

In het restaurant wordt u warm ontvangen door Bourgondiër en gastheer Jeroen van Doorn. Met veel liefde vertelt hij u het verhaal achter de gerechten.
Geschiedenis. Onder het monumentale stadhuis van ’s-Hertogenbosch bevindt zich sinds 1529 de gotische Raadskelder zoals deze vandaag de dag nog altijd bestaat. Meer dan vier eeuwen Bossche geschiedenis karakteriseren de kelder.

De oorspronkelijke bestemming van de Raadskelder was ontvangst- en feestzaal voor de Vroede Vaderen. Vele belangrijke personages werden in de Raadskelder ontvangen, waaronder keizer Karel V, Philips II van Spanje, prins Willem van Oranje, de hertog van Alva, keizer Maximiliaan van Oostenrijk en veel later Napoleon.

In de woelige jaren van de 80-jarige oorlog, lag 's-Hertogenbosch regelmatig in de vuurlinie. In die tijd werd de Raadskelder veelvuldig gebruikt voor de inkwartiering van het Garnizoen. Na de inname van ‘‘s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629, werd in de Raadskelder de Staatse Hoofdwacht gelegerd. (Overigens: de belegering van 's-Hertogenbosch werd gefinancierd uit de opbrengst van de veroverde Zilvervloot).

In 1639 werd de Staatse Hoofdwacht overgebracht naar de "Leeuwenborgh" (tegenwoordig: G.T. Hotel Central). Al snel daarna verloor de Kelder zijn oorspronkelijke bestemming als gelagzaal. De Kelder werd veranderd in een gevangenis. In de bovenliggende Stadhuishal zetelde de Schepenbank (rechtbank) van 's-Hertogenbosch en de Meierij. De rechtspleging was destijds iets harder dan in de huidige tijd. Door een luik (nu nog zichtbaar in de Raadskelder) werden de verdachten ondersteboven naar beneden getakeld om te worden ondergedompeld in een groot vat met water, teneinde ze te laten bekennen of terecht te stellen. Dit laatste schijnt overigens een privilege te zijn geweest voor de leden der aanzienlijke families, om hen een openbare executie op het Marktplein te besparen.

Later verhuisde de Rechtbank naar beneden. Deze ruimte heet nu "d'Olde Reghtbanck". Sinds 1929 is de Raadskelder weer in gebruik als Taveerne / restaurant. Behalve de Raadskelder zelf bevinden zich in het complex nog: de "Prinsenkelder" (nu "De Gaffel") met de sfeervolle bar "Le Repos" en "d'Olde Reghtbanck".

In 2009 heropende de eeuwenoude Raadskelder na een kortstondige periode waarin het restaurant gesloten was opnieuw haar deuren als restaurant. Een nieuw hoofdstuk van Brabantse gastvrijheid en ambachtelijk vakmanschap gaat worden toegevoegd aan de rijke historie van de Raadskelder.
Sfeer & interieur. De Raadskelder bevindt zich onder het Stadhuis in ’s-Hertogenbosch (Den Bosch) en mag zich een van de mooiste locaties / restaurants van ‘s-Hertogenbosch noemen.

Naast restaurant de Raadskelder is er ook een sfeervolle zaal genaamd: ‘De Gaffel’. Deze ruimte is uitermate geschikt is voor private dining en privé aangelegenheden.
Keuken & kaart. Streekcarrousel. Maak een culinaire ontdekkingstocht langs de vele prachtige streekproducten die de Raadskelder u biedt. Laat u verrassen door een aaneenschakeling van kleine streekproducten gebaseerd op de gerechten van onze kaart. Geheel naar uw wens geserveerd met een passend glas wijn.
3 gangen met streekproducten € 34,50
Met passende wijnen € 50,50

4 gangen met streekproducten € 41,50
Met passende wijnen € 62,00

5 gangen met streekproducten € 48,50
Met passende wijnen € 73,50

6 gangen met streekproducten € 55,50
Met passende wijnen € 84,50
Telefoon: 073-6136919
Website: http://www.raadskelder.info

De Raadskelder, Markt 1a , Den Bosch